تعاریف گردشگری

سهیلی 14:51 - 1397/08/05

تعاریف گردشگری

طی سال های اخیر با افزایش مباحث تخصصی در حوزه گردشگری و گسترش ابعاد مختلف آن در کشورها (به ویژه بعد اقتصادی)، انواع مختلفی از گردشگری مطرح شده است که هریک ویژگی، مقتضیات و ضرورت های خود را دارد. گردشگری به دلیل خِصلت بین رشته ای اش، قابلیت نگرش های متفاوت را دارد و این امر سبب ارائه تعاریف بسیاری از آن شده است.

واژه «توریسم» از دو بخش ترکیب یافته است: «تور» به معنای سفر، گشت، مسافرت، سیاحت؛ و «ایسم»، پسوندی که اشاره به مکتب یا اندیشه ای فلسفی، مذهبی، سیاسی، ادبی و غیره دارد؛ بنابراین، توریسم یعنی مکتبی که پایه فکری آن سیاحت و گردشگری است (آکسفورد، ۱۹۸۹: ۱۳۵۶).

ریشه یونانی این واژه، «تورینست» است که از یونان به اسپانیا، سپس به فرانسه و از آنجا به انگلیس وارد شد است. در قرن میلادی، کلمه Tour به معنای «نوبت» یا «دوره خدمت» در قرن ۱۵ به معنای «حرکت دَوَرانی» و در قرن ۱۷ به معنای «مسافرت کردن به اطراف» به کار رفت. و در قرن ۱۸ و ۱۹ کلمات «توریسم» و «توریست» از آن گرفته شد.

توریسم، نه تنها در زبان های فرانسوی و انگلیسی، بلکه در بیشتر زبان های زنده دنیا با اندکی اختلاف در تلفظ، مفهومی مشترک دارد. در فرهنگ لغات فارسی، گردشگری را چنین تعریف کرده اند:

"در اقطار عالم سفر کردن و شناخت؛ مسافرت برای تفریح و سرگرمی و سفری که در آن مسافر به مقصدی می رود و سپس به محل سکونت خود باز می گردد." (الوانی و دهدشتی، ۱۳۷۳: ۱۸)

 

جامونه، اجاره آپارتمان مبله در تهران را آسان و با امنیت بالا انجام میدهد.

با ما در تماس باشید 8 30 50 70 0912

 

نخستین نوشته ها راجع به گردشگری در دایرة المعارف گردشگری و مسافرت، بر ابعاد تاریخی این پدیده تمرکز کرده اند. با گذشت زمان، معانی رایج و حرفه ای گردشگری تغییر یافته است.

در حالی که تعاریف اولیه، عمدتا بر گردشگر به عنوان یک مولد اقتصادی توجه کرده اند، معانی اخیر، مفهومی کاملا وسیع تر را پوشش می دهند. دیدگاه های جدید احتمالا ناشی از افزایش دانش بشر درباره ابعاد گردشگری است. چون امروزه ثابت شده که گردشگری واقعا پدیدهای چند وجهی و بسیار پیچیده است.

یکی از کامل ترین تعاریف برای جهانگردی، به وسیله "آرتور بورمان" ارائه شده است؛ او جهانگردی یا گردشگری را مجموعه مسافرت هایی می داند که با هدف استراحت، تفریح، تجارت یا دیگر فعالیت های شغلی با شرکت در مراسم خاص انجام می گیرد و غیبت شخص گردشگر از محل سکونت دانم خود در مدت این مسافرت های موقتی و گذراست. تعریف او، چند جنبه از این فعالیت خاص را معرفی می کند.

  • موقتی بودن مسافرت که یکی از شروط لازم آن است
  • انگیزه هایی غیر از مسافرت های منظم شغلی؛ از دید او اگر شخصی به دلایل شغلی بر فرض به دلیل شرکت در کنفرانس در شهر و کشور خود و یا در کشور دیگری دعوت شود، باز هم گردشگر به حساب می آید
  • گردشگر، به هر حال می باید از کالاهای فرهنگی و اقتصادی در منطقه مقصد به نحوی بهره برد؛ درنتیجه، وجه اقتصادی، جزء جدایی ناپذیر تعریف های گردشگری به شمار می رود

افزون بر تعریف بالا، ده ها تعریف دیگر از گردشگری ارائه شده که هریک بر وجهی از گردشگری تأکید کرده است.

در یکی از این تعریف ها، گردشگری مجموع پدیده ها و ارتباطات ناشی از کنش متقابل میان گردشگران، سرمایه، دولتها و جوامع میزبان، دانشگاه ها و سازمانهای غیر دولتی در فرآیند جذب، حمل ونقل، پذیرایی و کنترل گردشگران و دیگر بازدید کنندگان است.

 (3 :2000 ,Warver).

 

رسالت جامونه ارائه بهترین های مبله در تهران است.

در تعریف فنی دیگری، سازمان جهانی گردشگری، گردشگری را عبارت از مجموعه فعالیت های افرادی می داند که با هدف استراحت، کار و با اهداف دیگر، به خارج از محیط سکونت معمول خویش سفر کرده و در آنجا حداکثر برای یک سال متوالی اقامت می کنند. با توجه به این تعریف، گردشگری از ابعاد مختلف بر اساس تمایز در رویکرد به مکان بازدید، به صورت زیر تقسیم می شود:

  • گردشگری داخلی (بومی): در این حالت اشخاص مقیم یک کشور حداکثر برای مدت دوازده ماه به محلی در کشور خود که خارج از محیط معمولی زندگی آنهاست، سفر می کنند و هدف اصلی آنها از این سفر، انجام کاری نیست که سرانجام آن دریافت مزد از محل مورد بازدید باشد؛
  • گردشگری خارجی (بین المللی): افراد برای حداکثر مدت دوازده ماه به کشوری که محل اقامت معمول آنها نیست و خارج از محیط معمول زندگی شان قرار دارد، سفر می کنند و هدف اصلی آنها از این بازدید انجام کاری نیست که سرانجامش دریافت مزد از کشور مورد بازدید باشد.

در تعریف های اولیه گردشگری، بیشتر بر بُعد فاصله تاکید شده و گردشگران بر مبنای فاصله ای که از محل مسکونی خود داشته اند، طبقه بندی می شدند. تعریف های فاصله ای، صرف نظر از خطا و اشتباهات، تنها به این دلیل که کمیتی اقتصادی و آماری را برای پدیده گردشگری آماده می کنند، مورد قبول واقع شد.

تعریف های فاصله ای، به تنهایی نمی توانند گردشگری را به خوبی توصیف کنند. این تعريف ها، تنها بر جنبه تقاضا تأکید دارند و عرضه و همچنین آثار ناشی از گردشگری را نادیده می گیرند؛ از این رو گردشگری به تعاریف دیگری احتیاج پیدا می کند که هریک از آنها در ابعاد مختلف، گردشگری را توصیف می کنند.

  • در بعد جغرافیایی، گردشگری این گونه تعریف می شود: زمانی از فعالیتِ گذراندن اوقات فراغت به تفريح، که مستلزم غیبت شبانه از مکان مسکونی عادی است.
  • از بعد اجتماعی نیز تعریف گردشگری فصل مشترک میان زندگی عادی ساکنان بومی و زندگی غیر عادی گردشگران را در بر می گیرد.

این دو تعریف، خود نشان دهنده تمایز میان تعریف های مختلف از گردشگری است که هریک برگرفته از موضوع های موردنظر در مطالعات گردشگری اند.

بعضی از تعریف ها کوشیده اند هم پوشی عوامل مختلف را در توصیف گردشگری در نظر بگیرند، به گونه ای که کولتمن در تعریف خود، بُعد فاصله و جنبه های اقتصادی را مدنظر قرار می دهد؛ او گردشگری را مسافرتی کوتاه مدت تعریف کرده است که از نقطه ای شروع می شود و در نهایت به همان نقطه باز می گردد و در طول مسافرت بر اساس یک برنامه خاص از مکان ها و جاهای متعددی دیدار می شود و مبالغ زیادی ارز به وسیله گردشگران خرج می شود.

همچنین در تعریفی دیگر، با درنظر گرفتن بُعد تجربه و انتخاب آگاهانه و از روی اختیار، گردشگری مسافرتی داوطلبانه و موقتی تعریف شده است که برای بهره گیری از چشم اندازهای تازه و تجربه های جدید در یک سفر نسبتا طولانی (از بُعد مسافرت) شکل می گیرد. با وجود این، تعريف های گردشگری تا هنگامی که در چهارچوب یک نگرش کل نگر قرار نگرفته اند، توانایی توصیف همه ابعاد این پدیده بین رشته ای را ندارند.

 

منبع:

کتاب مبانی گردشگری فرهنگی

رضا احمدیان، آذین باقرنیا

انتشارات تیسا مرداد 93

 

لینک خرید کتاب:

https://bit.ly/2Q6BoUY

 

 

مطالب مرتبط با تعاریف گردشگری:

پیام در واتساپ
تماس با ما