هنر در قلب تهران
آنجا كه دروازه هاى تهران قديم در همسايگى خيابان انقلاب بسته می شود، درها به سوى منطقه اى باز می شود كه می توان آن را نقطه اى براى شروع تهران جديد دانست. منطقه اى را كه در دوره پهلوى اول و دوم گسترش يافت و تمركز ادارى و سياسى پايتخت در آن شكل گرفت، كم و بيش مىتوان با منطقه 6 يكى دانسـت. شهر آرام آرام در اين منطقه پيش رفـت و از وزارت خانه و سـفارت خانه گرفته تا دفاتر شركت هاى بزرگ تجارى، مراكز مهم فرهنگى و آموزشى مثل دانشگاه تهران و راسته كتاب فروشى هاى خيابان كريمخان در آن سربرآورد. با آنكه تهران آن روزگار، تبديل به كلانشهرى بزرگ شده، اما همچنان مى توان چنين تمركزى را پس از دهه ها در اين منطقه تهران سراغ گرفت. با اين حال منطقه 6 فقط محدود به اينها نيست؛ بوستانهايى مثل لاله و ساعى دارد كه طبيعتش را سرسبزتر كردهاند و آثارى همچون كليساى سـركيس مقدس و مجسمه فردوسى كه آن را تاريخى كرده است. از اينها كه بگذريم وزنه هنر مدرن در اين منطقه بسيار سنگين است؛ موزه هنرهاى معاصر، خانه هنرمندان و پرديس سينمايى آزادى ساكنان همين منطقه اند.
سينماي پرطرفدار
اين برج كه حالا يكی از بهترين مجموعههای سينمايی برای اكران فيلم های روز است و عنوان پربازديدترين سينمای كشور را از آن خود كرده، چندسالي بود كه به صورت ويرانه ای در تقاطع خيابانهای شهيد بهشتی و خالد اسلامبولی خودنمايی می كرد. آتش سوزی، 16 سال پيش، دو سينمای همجوار ـ آزادی و شهر قصه ـ را به خرابه ای تبديل كرده بود تا اينكه مديريت شهری تصميم به ساخت اين مجموعه فرهنگی بزرگ به جای آن ها گرفت.
تا مركز شـهر
منطقه 6 تهران با 3 بزرگراه احاطه شده؛ از شمال با همت، از شرق با مدرس، از غرب با چمران. از جنوب هم به خيابان، انقلاب مى رسد. رسيدن به محدوده منطقه 6 با وجود ايستگاههاى دروازه دولت، فردوسى، چهارراه وليعصر(عج) ميدان انقلاب و توحيد و البته خطوط تندروى خيابان انقلاب و آزادى كار سختى نيست.
کجا بگرديم؟
پایتخت هنرمندان
اگر فيلم باز باشيد، يا از علاقهمندان هنرهاى نمايشى و تجسمى، در منطقه 6 تهران انتخابهاى فراوانى پيش رو داريد
خانه هنرمندان:
اگر مى خواهيد يك بعد از ظهر را در بوستانى باصفا بگذرانيد كه پر از نمايشگاه هنرى، تئاتر، غذاخورى و كافه هاى گياهى است، به خانه هنرمندان برويد. اين مجموعه روزگارى يك مركز نظامى بود، اما از ســال 75 ، تبديــل به بوســتان هنرمندان شــده و بعدازظهرها محوطه سبز، گالرى و كافه هايش از شهروندان و هنرمدان تهرانى پر شود. سال 88 در محوطه اين بوستان، تماشاخانه ايرانشهر افتتاح شد كه بسيار هم فعال است. بوستان هنرمندان در خيابان ايرانشهر و كمى بالاتر از خيابان طالقانى قرار دارد . براى اطلاعات بيشتر به نشانى اينترنتى iranartists.org مراجعه كنيد.
پرديس آزادی:
يكى از مجهزترين و به روزترين سينماهاى ايران، سينما آزادى است كه از حيات نسل تازهاى از مجموعههاى سينمايى در ايران خبر میدهد.اين مجموعه سينمايى 6 طبقه، 5 سالن نمايش فيلم، كافه و رستوران دارد و جاى مناسبى است تا بتوان با خيال راحت هم فيلم تماشــا كرد و هم با دوســتان يا خانواده گپــى زد. اين برج بلندبالاى فرهنگى، در تقاطع خيابان شهيد بهشتى و خالد اسلامبولى(وزراء) قرار گرفته اســت. اگر مى خواهيد از برنامه اكران اين ســينما مطلع شويد، به نشانى cinema-azadi.com سرى بزنيد.
موزه هنرهاى معاصر:
اگر به آثار هنرى مدرن ايران و جهان علاقه داريد، حتما ســرى به مــوزه هنرهاى معاصر بزنيد. ساختمان موزه، تلفيقی از معماری مدرن و سنتی است كه با الهام از معمارى سنتى ايران ساخته شده، آثار ارزشمندى هم از هنرمندان برجستهاى مثل:
«پرويز تناولى»، «سهراب سپهرى»، «هنری مور» و «آلبرتو جاكومتی» محوطه داخلى و خارجى اين موزه را مزين كرده است. نمايشگاه هاى نقاشى مختلف در تمام سال در اين نمايشگاه برپاست و غذاخورى، كافه و فروشگاه كتاب از امكانات اين موزه است. براى اطلاعات بيشتر به نشانى اينترنتى tmoca.com مراجعه كنيد.
موزه شهدا:
منطقه 6 يك موزه شهدا هم دارد كه در خيابان طالقانى، نبش خيابان فرصت قرار گرفته. طرح ساخت چنين موزهاى سال 59 داده شد ولى 14 سال بعد اين موزه به بهره بردارى رســيد. حالا موزه شهدا بيــش از 12 هزار شــى مختلــف از شــهداى ايران به خصوص شــهداى دفــاع مقــدس را در خود جاى داده اســت. دستنوشــته ميرزاكوچك خان و كلاه رئيس على دلوارى از جمله اشيايى است كه در اين موزه مى توانيد ببينيد. اگر درباره اين موزه اطلاعات بيشــترى مى خواهيد با شــماره 88306827 تماس بگيريد.
از دست ندهيد
لاله، شفق و ساعی
3 بوستان بزرگ و معروف تهران در محدوده اين منطقه قراردارند
بوستان لاله:
بوستان لاله تهران كه در خيابان كارگر شمالى واقع شده، بوستان بزرگ و مجهزى است كه بسيار هم طرفدار دارد. كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان هم در همسايگى اين بوستان است.
بوستان شفق:
بوســتان شــفق با فرهنگســراى معروفش، روزگارى جزو دارايىهاى مستوفى الممالك، صدراعظم دوره قاجار بود. اين بوستان علاوه بر امكانات معمول، سالن آمفى تئاتر و سفره خانه سنتى هم دارد كه براى رسيدن به آن بايد تا خيابان نوزدهم يوسف آباد بالا برويد. نشانى اينترنتى shafagh.farhangsara.ir شما كمك مى كند با فرهنگسراى شفق بيشتر آشنا شويد.
بوستان ساعى:
بوستان ساعى با حدود 70 سال عمر، ميزبان درختان و گونه هاى گياهى مختلفى است. در اين بوستان مى توانيد پرندگان آبزى، قوچ ارمنى، سنجاب، قو، طوطى وحشى و طاووس را ببينيد. اين بوستان 6 ورودى دارد و در خيابان وليعصر(عج) مىتوانيد به تماشايش برويد. فرهنگسراى بانو هم در همين بوستان قرار دارد.