معماری ایرانی، هنری آمیخته با عشق

سهیلی 22:40 - 1397/09/17

معماری ایرانی، هنری آمیخته با عشق


معماری اسلامی دارای ۴ دبستان با شیوه هایی بنیادی می باشد:
- شیوه مصری
- شیوه شامی
- شیوه مغربی
- شیوه ایرانی
اصولی را كه در هنر ایران، به ویژه در معماری وجود داشته را می توان به ۵ اصل تقسیم كرد:
۱- مردم واری
۲- پرهیز از بیهودگی
۳- نیارش
۴- خود بسندگی
۵-درون گرایی

مردمواری
مردم واری یعنی داشتن مقیاس انسانی یا به عبارتی رعایت تناسب بین اندام های ساختمانی با اندام های انسان و توجه به نیازهای او در كار ساختمان سازی که آن را می توان در عناصر مختلف معماری کشورمان مشاهده كرد. به طور مثال اگر سه دری را كه همان اتاق خواب است در نظر بگیریم، اندازه آن بر حسب نیازهای مختلف یك زن و مرد، بچه یا بچه های آنها، لوازم مورد نیاز و ... در نظر گرفته شده. به طوری که عملكرد اتاق و طرز قرارگیری عناصری چون درها، روزنه ها و ... بر همین اساس و به دقت انتخاب شده است.
برای قراردادن وسايلی مثل تشك، لحاف و ... پستویی می ساخته و برای وسایل ضروری هم طاقچه هایی تعبیه می شده. در ديگر عناصر نيز اين تلفيق، منطق و زیبایی مشاهده می شود. مثلاً برای جلوگیری از گزند گرمای شدید، ايرانیان در برخی اوقات سال، ديوار را دو پوسته می ساختند و یا نور را از سقف می گرفتند و دهها مثال ديگر.

اجاره سوئیت مبله در تهران راهی مناسب و ارزان برای اقامت در تهران.


پرهیز از بیهودگی
بر این اصل تأكید فراوانی شده، زیرا كار بیهوده علاوه بر سرمایه، به وقت شما و حتی بـه چشم (از ديدگاه معماری) لطمه می زند. در واقع هنرمندان ما در هر زمانی، متوجه اين اصل بوده اند و همواره از بیهودگی پرهیز كرده اند. نصب مجسمه ها كه در اغلـب بناهای سرزمینهای ديگر معمول است، در معماری ایرانی وجود ندارد زیرا مورد استفاده ای برای آن نیست .

نیارش
نیارش اصطلاحی تخصصی است در معماری و به كلیه كارهایی گفته می‌شود كه برای ایستایی و پایداری بنا انجام می شود. بـه عبارت دیگر نیارش مجموعه ای است از امور محاسباتی و استاتیکی به انضمام مصالح شناسی، انتخاب و استفاده از مناسب ترین و كمترین مصالح در یک بنا.
در گذشته بیشتر تكیه معماران بر مهندسی بوده و به نظر آنان هنگامی بنا زیبا بوده كه از لحاظ ایستایی هم نمایانگر استوار بودن خود باشد.
جالب است بدانید از مقیاسی به نام "پیمون" در نیارش استفاده می شده؛ پیمون یکی از ضوابطی بود كه برای تعیین تناسب بین اجزای بنا رعايت می شد. به عنوان مثال قُطر دیوار یك اتاق دو پنجم اندازه دهانه محاسبه می شد، به این ترتیب یك معمار بزرگ در ساخت يک بنای عالی و یک معمار گمنام در ساخت یک بنای عادی از یک اندازه و مقیاس استفاده می كردند. پیمون در معماری تنوع ایجاد می كرده و از همین رو در هیچكدام از بناها اثری از تقلید مطلق مشاهده نمی شود و هر بنا شامل دنیایی از نكات مخصوص خود می باشد.
با استفاده از نیارش و پیمون سه مرحله مهم طرح، محاسبه و اجرا به بهترین نحو انجام می پذیرفت، طوریكه در طرح زیبا، در محاسبات صحيح و در اجرا ساده می شد.


جامونه می کوشد که تا بهترین امکانات را در سریعترین زمان و با ارزان ترین قیمت برای شما فراهم کند. شما در تمام طول هفته می توانید نسبت به اجاره سوئیت مبله در تهران اقدام کنید.


خودبسندگی
بنا به عبارتی، خودكفایی است و به مفهوم استفاده حداكثر از امكانات موجود و در دسترس و مصالح بوم آورد است بدین معنا كه سازندگان سعی كرده اند مصالح مورد نیاز را از نزدیكترین مكان و با ارزانترین بها به دست آورند. بـدین ترتیب كار بـا سرعت بیشتر انجام شده و مصالح با طبيعت اطراف خود هماهنگی بیشتری داشته است. همینطور بناهایی كه در طول زمان باید ترمیم می شدند، با دسترسی داشتن به مصالح اصلی در محل، امكان تعمیر آن در تمامی دوره ها میسر بوده.
معماران ایرانی بر این باور بودند كه ساخت مایه بايد «بوم آورد» يا «ایدری» (اینجایی) باشد.
از نكات مهم در معماری ایرانی این است كه اساساً یکی از انگیزه های بنیادی در ساخت آسمانه خمیده تاقی و گنبدی و بهره گیری گسترده از آنها، اين بوده كه چوب مناسب برای ساختمان سازی در همه جا یافت نمی شده، اما فرآوردن خشت و آجر ساده بوده است.


همراه شما هستیم تا اقامتی دلنشین و به یاد ماندنی در تهران را تجربه نمایید. اجاره سوئیت مبله در تهران با جامونه.


درون گرایی
درون گرایی از اصول دیگر معماری ایران می باشد. در ساخت یک بنا و نحوه ارتباط آن با فضای خارج در كل می توانیم دو حالت داشته باشیم.
در حالت اول بنا به صورتی است كه از داخل آن بتوان مستقیما با فضاي بیرون ارتباط برقرار كرد، مثل آنچه در اكثر خانه هـا در غرب یا شرق آسیا مثل ژاپن و ... ساخته می شده. این نوع بناها در ایران «کوشک» نامیده می شود. حتی اگر دورتادور این بنا را نيز حياط فراگرفته باشد باز به بنای «برون گرا» مصطلح است.
در شرق و غرب مرزهای كشورمان مثل كشورهای اندونزی و هند بناهای مسكونی به این صورت ساخته شده. در درون ايران نیز استان هایی نظیر كردستان و لرستان خانه های برونگرا ساخته می‌شود كه شامل چند اتاق و احتمالا ایوان می‌باشد. اساسا به دلیل وضع جغرافیایی خاص بسیاری از مناطق کشورمان، مانند خشکی، بادهای مختلف، شنهای روان و... امكان ساخت بناهای برونگرا نبوده.

نمونه عکسی برای برون گرایی


جامونه
؛ اجتماعى از ميهمانان و ميزبانان جهت اجاره سوئیت مبله در تهران است.

در حالت دوم، در درونگرایی، معمار به موجب قرار دادن اندام های معماری و ساخت دیوارهای خارجی، ارتباط مستقیم بنا با فضای خارج را در درون خود با عنصری به نام "حیاط" میسر می کند. در داخل این فضا و در طول تاریخ معماری ایران، معماران ما بهشتی زیبا را در دل خشكی ساخته اند.
فضای یک بنای درونگرا مثل آغوش گرم بسته است و از هر سو توجه را به فضای داخلی معطوف می کند. اصولاً در شكل گیری فضاهای مختلف و بخصوص فضاهای مسكونی، مسائل اعتقادی و خاص ایرانیان بسیار تأثيرگذار بوده است.
یکی از آن خصوصیات احترام به زندگی خصوصی و حرمت قائل شدن برای آن است؛ مورد ديگر عزت نفس ایرانیان است كه اين مورد نیز بـه نحوی در ساخت فضاهای یک خانه درونگرا تأثیرگذار بوده.

متن بالا اختصاری از کتاب "سبک شناسی معماری ایرانی" به قلم "استاد محمدکریم پیرنیا" است. با فشردن لینک زیر می توانید نسخه چاپی آن را خریداری نمایید.
https://www.adinehbook.com/gp/product/9649611320

در تمام ساعات شبانه روز می توانید از راه تماس با شماره تلفن 8 30 50 70 0912 اجاره سوئیت مبله در تهران را انجام دهید.

 

مطالب مرتبط:

پیام در واتساپ
تماس با ما