جاذبه های گردشگری اصفهان ( بیش از 15 نمونه از جاهای دیدنی اصفهان)+عکس

سعید مدرسی 10:44 - 1399/09/04

جاذبه های گردشگری اصفهان قلب تپنده گردشگری ایران

باید گفت که جاذبه های گردشگری اصفهان و شهر اصفهان، با قدمت چند هزار ساله، مقصدی جذاب برای هر مسافر و گردشگری خواهد بود. کلان شهر اصفهان، سومین شهر پرجمعیت ایران و یکی از قطب های صنعتی ایران به شمار می آید. شهری که به واسطه آثار تاریخی و فرهنگی متعددش، به نصف جهان شهرت یافته است.

جاذبه های گردشگری اصفهان و مکانهای تاریخی اش، به دلیل کاشی کاری های بسیار زیبا و آثار فرهنگی و تاریخی جذابش، در واقع یکی از زیباترین شهرهای جهان به شمار می رود. قالی اصفهان شهرتی جهانی داشته و مورد توجه بسیاری از علاقه مندان قالی در جهان می باشد.

 

نمونه های آثار تاریخی جاذبه های گردشگری اصفهان

دلایل زیادی وجود دارد که می توانیم به واسطه آنها، اصفهان را مهم ترین مقصد گردشگردی ایران بنامیم. برجسته ترین دلیل این ادعا، جاذبه های تاریخی اصفهان می باشد. چشم انداز‌های بسیار زیبای تاریخی این شهر، هر ساله گردشگران بسیاری را از سراسر جهان به سوی خود جذب می کند. قدمت اکثر جاذبه های گردشگری اصفهان به دوران صفویه بر ‌میگردد که در نزدیکی رودخانه زاینده رود واقع شده اند.

در این مقاله، به طور خلاصه برخی از جاذبه های گردشگری اصفهان را شرح می دهیم.

چهل ستون؛ برگی زرین از جاذبه های گردشگری اصفهان

کاخ چهل ستون در حدود قرن 11 هجری قمری در میان باغ های سلسله ی صفویه ساخته شده است. در واقع این کاخ، مکانی برای استقبال و مذاکره با سفیران خارجی بوده است. کاخ چهل ستون از سه بخش تشکیل شده است. بخش اول سالن بزرگ اصلی، بخش دوم تالار آیینه و اتاق های کنار آن و بخش سوم تالار 18 ستون.

این کاخ به دلیل ستون های متعددی که دارد و انعکاس 20 ستون آن در آب استخر کاخ، به چهل ستون شهرت یافته است. نقاشی های این عمارت به دست چیره دست ترین هنرمندان آن زمان ایران صورت گرفته است. چهار نقاشی بزرگ در سالن اصلی که تداعی کننده ی صحنه های جنگ و اجتماعات رسمی در زمان سلسله صفویه  است، وجود دارد.

دو نقاشی دیگر نیز با مضامین مشابه توسط نقاش باشی، نقاش بزرگ عصر قاجار کشیده شده است. متاسفانه قسمتی از نقاشی ها به دلیل بی توجهی برخی از حاکمان اصفهان، از بین رفته اند. در این کاخ شاهد اشعار زیبایی هستیم که توسط محمد صالح اصفهانی سروده شده است.

میدان نقش جهان؛ مشهورترین جاذبه گردشگری اصفهان

میدان نقش جهان یکی از زیباترین میدان های جهان است. پس از انقلاب، نام این میدان به میدان امام خمینی تغییر پیدا کرد. میدان امام، میدان مرکزی شهر اصفهان است که در قلب مجموعه تاریخی نقش جهان قرار دارد.

میدان نقش جهان، یک میدان مستطیلی به طول 512 متر و عرض 160 متر می باشد. در چهار طرف این میدان، بناهای تاریخی بسیار مهمی بنا شده اند. اين بناها عبارتند از: عالی قاپو، مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله و سر در قيصريه كه ورودی اصلی بازارچه اصفهان است. بعد از انقلاب، اين ميدان محل برگزاری اجتماعات مذهبی و سياسی شده است. همچنين در حجره های اطراف ميدان، صنایع دستی به فروش می رسد. به جرأت میتوان گفت که میدان نقش جهان، یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری اصفهان است.

همه ساله گردشگران خارجی و ایرانی زیادی به دیدار از این میدان می پردازند. جالب است بدانیم که وقتی اسم اصفهان را در گوگل جستجو میکنیم، چه به فارسی و چه به انگلیسی، اولین عکس و اطلاعاتی که می بینیم، عکس میدان نقش جهان است.

بر خلاف سایر میادین که بیشتر برای عبور ماشین طراحی شده اند، میدان نقش جهان یک فضای پیاده رو بزرگ است که البته درشکه های اسب نیز در آن تردد می کنند.

مرکز اصلی خرید سوغاتی در جاذبه های گردشگری اصفهان؛ بازار قیصریه اصفهان

بازاری تاریخی که سر در قیصریه، واقع  در ضلع شمالی میدان نقش جهان ورودی آن است. هنوز در این بازار نقاشی های بسیار زیبایی از دوران صفویه به جا مانده است. این ورودی شما را وارد یکی از زیباترین بازارهای جهان می کند.

در دوران صفویه این بازار، بازاری برای فروش گران بها ترین اجناس بوده و شرکت های خارجی در این بازار نمایندگانی داشته اند. بازار قیصریه یکی از بزرگ ترین بازارهای جهان بوده که در بخش های مختلف آن، اجناس متنوعی به فروش می رسد. اصلی ترین مکان در جاذبه های گردشگری اصفهان که توریست های داخلی و خارجی برای خرید سوغاتی اقدام میکنند، بازار قیصریه است.

برخی از راسته‌های بازار قیصریه عبارتند از: بازار عريان، هارونيه، سماورسازها، مخلص و نیم آورد گلشن.

لازم به ذکر است، گشت و گذار در این بازار زیبا و بزرگ، چند ساعتی را از شما و همراهانتان خواهد گرفت، پس با برنامه ریزی از قبل تعیین شده اقدام کنید.

كاخ عالی قاپو؛ نمونه ای شاهکار از جاذبه های گردشگری اصفهان

كاخ عالی قاپو، عمارتی شش طبقه به ارتفاع 48 متر واقع در ضلع غربی میدان نقش جهان است كه در قرن 11 هجری قمری ساخته شده است. طراحی هر طبقه، متفاوت از سایر طبقه هاست. از بخش های جالب این عمارت می توان به تالار موسیقی واقع در طبقه ششم اشاره كرد. معماری این طبقه به گونه ایست که همانند یک استودیوی ضبط صدا عمل کرده و صدا در این تالار به طور یکسان و بسیار رسا و صاف منعکس می شود.

نقش و نگارهای دلنواز این تالار اثر نقاش معروف، رضا عباسی است.

یکی دیگر از زیبایی های منحصر به فردِ جاذبه های گردشگری اصفهان در عمارت عالی قاپو نهفته است. به طوری که اگر عالی قاپو را از مقابل ببینیم، دو طبقه است. اگر از کنار ببینیم، 3 طبقه است. اگر از پشت ببینیم، 5 طبقه دیده میشود. اما همانطور که گفته شد، در حقیقت این بنا 6 طبقه دارد. در حقیقت، شاهکار معماری ایرانی اسلامی در این بنا به ثورت کامل، نمایان است.

مسجد امام

این مسجد واقع در ضلع جنوبی میدان نقش جهان یکی  از زيباترين مسجدهای جهان است. اين مسجد به دستور شاه عباس اول و توسط علي اكبر اصفهاني ساخته شده است. اين مسجد، درواقع یک شاهكار ماندگار از معماری، كاشي كاری و نجاری قرن 11 هجری هجری است.

اين بنا از یک گنبد اصلي، 4 مناره، 2 شبستان در شرق و غرب و 4 ايوان تشكيل شده است. خطاطی نوشته های اين بنا توسط هنرمندان معروف عصر صفويه، عليرضا عباسی، عبدالباقی تبریزی، محمد رضا امامی و محمد صالح امامی صورت گرفته است. با استفاده از کاشی های خشت هفت رنگ عمده اين بنا، تزئين شده است. از نكات منحصر بفرد اين مسجد، انعكاس صوت در مركز گنبد بزرگ جنوبی است.

همین انعکاس صوت، باعث تحیر خیلی از توریستهایی که از جاذبه های گردشگری اصفهان دیدن میکنند. ویدئوهای زیادی در فضای اینترنت از این محل وجود دارد.

 

مسجد شيخ لطف الله اصفهان، مسجدی دیگر از جاذبه های گردشگری اصفهان

مسجد شيخ لطف الله، مسجد دیگری است كه در ضلع شرقی ميدان نقش جهان وجود دارد. اين مسجد به دستور شاه عباس اول، پادشاه سلسله صفوی به دست محمد رضا اصفهانی و در مدت 18 سال ساخته شد. در همين زمان ميدان نقش جهان و ساختمان های اطراف آن ساخته شده است.

مسجد شيخ لطف الله شاهكار نور و نقش و نگار است. به منظور تجليل از شیخ لطف الله، عالم روحانی آن زمان، اسم اين مسجد شیخ لطف الله نام گذاری گردیده است. به دليل عملكرد مذهبی عملی اين بنا، نياز به حياط و مناره نبوده است. همچنین فضای داخلی مسجد به ويژه محراب، به طور با شکوهی کاشی کاری شده‌ است.

دیگر جاذبه های گردشگری اصفهان ، مسجد جامع

مسجدی تاریخی كه قدمت آن به قرن دوم هجری قمری باز می گردد. بعد از پذيرش دين اسلام توسط مردم اصفهان، اولين مسجد شهر در سال 156 هجری قمری ساخته شد. مسجدی كوچك كه متناسب جمعيت مردم آن زمان بود.

در قرن سوم هجری قمری و با افزايش جمعيت، بنای اوليه تخريب و مسجد بزرگ تری به جای آن ساخته شد. معماری اين مسجد به سبك رازی بوده كه يك روش ساختمانی با استفاده از آجر و نمای آجر است. طراحی حرم، كاشی کاری زيبا و کتیبه های چشم نواز، گواه تلاش و علاقه مردم اصفهان به ساخت يك مسجد خيره كننده بوده است.

 

عمارت هشت بهشت نمونه ای زیبا از جاذبه های گردشگری اصفهان

كاخ هشت بهشت، عمارتی دو طبقه در ميان باغی بزرگ است كه به دستور شاه سليمان صفوی در قرن 11 ساخته شده است. کاخی بسيار زيبا كه هنر معماری ايرانيان را به رخ می کشد. در زمان شاه سلطان حسين، مراكز علمی، كاروان سراها و بازارهایی به قسمت جنوبی كاخ اضافه شده است.

به واسطه 8 ورودی اين كاخ، نام اين كاخ به هشت بهشت شهرت يافته است. يك اتاق هشت ضلعی كاملا باز در وسط كاخ قرار دارد. اتصال بين طبقه ها به وسيله دو راه پله مجزا صورت می گیرد. هريك از اتاق ها و تالارها به گونه متفاوتی طراحی و تزئين شده اند. تزئينات اين كاخ هشت گوشه كه نشان از معماری آن دوره است، بعدها به فراوانی مورد تقليد قرار گرفت.

همچنین گفتنی است که نام این کاخ دارای ایهام است. در برخی نقل ها، اسم این بنا را هَشت به هَشت نیز دانسته اند. زیرا همانطور که اشاره شد، بسیاری از سازه های این عمارت، به نوعی با عدد هَشت گره خورده اند.

پل خواجو، مکان دیدنی بر روی زاینده رود

در قرن 11 هجری قمری و به دستور شاه عباس دوم یکی از زیباترین پل های ایران، بر روی رودخانه زاینده رود احداث شد. جالب است که بدانید، پل خواجو یک پل چند منظوره بوده است. سطح فوقانی آن برای حرکت وسایل حمل و نقل مانند کالسکه و حیوانات. و سطح زیرین آن برای استراحت و حرکت عابران پیاده تعبیه شده بود.

در وسط این پل، ساختمانی وجود دارد که برای استراحت و اقامت موقت شاهان صفوی ساخته شده و به بیگلربیگی شهرت یافته است. تزئینات بسیار زیبایی در این پل به کار رفته است. طول این پل 133 متر و عرض آن 12 متر می باشد.

تیم جامونه، مفتخر است که در وبسایت خود به مکان های گردشگری ایران عزیز میپردازد. متنی که هم اکنون میخوانید، مربوط به جاذبه های گردشگری اصفهان زیباست.

 

سی و سه پل، مکانی خاطره ساز از جاذبه های گردشگری اصفهان

بعد از انتخاب اصفهان به عنوان پایتخت صفویه، این شهر از سمت جنوب گسترش پیدا کرد. یکی از منطقه های مهم شهرنشینی در آن زمان خیابان چهارباغ بود. که از دروازه دولت به سمت جنوب شروع می شد و 6 کیلومتر طول داشت. این خیابان به وسیله پل سی و سه پل از رودخانه عبور می کرد.

چون این پل با نظارت الله وردی خان، سپه سالار حکومت صفوی ساخته شد، به آن پل الله وردی خان نیز می گویند. معمار این پل، استاد حسین بنای اصفهانی بوده است. ساخت این پل در سال 1008 هجری قمری آغاز و در سال 1011 به پایان رسید. طول این پل 300 متر و عرض آن 14 متر است.

معماری این پل بسیار زیبا و بی نظیر است. عظمت و زیبایی این پل موجب شده که گردشگران و جهانگرد های معروف دنیا نظیر شاردن و پرسی سایکس به تمجید و ستایش آن بپردازند. نحوه قرار گرفتن دهانه ها و عظمت این پل بسیار زیبا و چشم نواز می باشد. استحکام این پل در برابر رطوبت و آب بسیار بالا است. این پل حقیقتا یک شاهکار مهندسی معماری است. شاید بتوان سی و سه پل را نیز یکی دیگر از مکان های شاخص جاذبه های گردشگری اصفهان دانست.

 

کلیسای وانک اصفهان

در قرن 11 هجری قمری، گروهی از ارامنه به اصفهان مهاجرت کردند و در روستایی در جنوب غربی اصفهان اقامت گزیدند. نام این روستا را جلفا گذاشتند. جالب است بدانید پادشاهان صفوی برای حفاظت از این گروه، اجازه آزادی مذهب در روستای جلفا را صادر کردند و به کمک مردم خیر، چند کلیسای کوچک در آن روستا ساخته شد. یکی از این کلیساها، کلیسای وانک بود.

امروزه جلفا بخشی از شهر اصفهان است و کلیسای وانک یکی از زیباترین کلیساها با ترکیب معماری ایرانی و اروپایی از جاذبه های گردشگری اصفهان است. فضای داخلی این کلیسا به زیبایی تزئین شده و یک موزه ارزشمند نیز در کنار این کلیسا وجود دارد.

کلیسای وانک اصفهان، جدا از این که امروز، به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری اصفهان است، نشان دهنده فرهنگ والای دینی زمان های قدیم و امروز است. به طوری که هم در قدیم و هم در زمان حال، کلیسای وانک مورد توجه و احترام ویژه ایست.

مسجد سید

این مسجد یکی از مهمترین و بزرگترین مسجدهای قرن 13 است که در زمان سلطنت محمد شاه قاجار و توسط محمدباقر شفتی ساخته شده است. تزئینات این مسجد با استفاده از کاشی های رنگارنگ و نقاشی های زیبا صورت گرفته است. شایان ذکر است مسجد سید، تزئینات چشم نواز و کم نظیری هم دارد.

باغ گل ها به سبک باغ های ایران قدیم

یکی دیگر از جاذبه های گردشگری اصفهان که توصیه می کنیم حتما از آن دیدن فرمایید، باغ گل ها می باشد. که در حاشیه جنوب شرقی میدان بزرگمهر و نزدیکی زاینده رود قرار دارد. باغ گل های اصفهان را می توان یک مجموعه تفریحی، آموزشی و تحقیقاتی دانست که شامل باغ صخره ای، باغ ایرانی، باغ گیاهان دارویی، باغ رز، برکه و آمفی تئاتر در فضای باز و پرچین است.

منار جنبان، نمونه مهندسی خارق العاده ای دیگر از جاذبه های گردشگری اصفهان

منبار جنبان یکی از جاذبه های گردشگری اصفهان می باشد که در 5 کیلومتری غرب اصفهان و در جاده اصفهان نجف آباد واقع شده است. این بنای تاریخی شامل یک ایوان و دو مناره است. این بنا، آرامگاه یکی از عارفان معروف قرن هشتم، عمو عبدالله کارلادانی است. منار جنبان به دلیل معماری خاص خود، بسیار ارزشمند است.

از ویژگی های جالب منار جنبان این است که اگر یکی از مناره ها را حرکت دهید، مناره دیگر و کل ساختمان نیز حرکت خواهد کرد. ارتفاع ایوان منار جنبان 10 متر و ارتفاع مناره های آن ۱۷ و نیم متر می باشد. این بنا برای لرزاندن ساخته نشده و اگر بیش از حد آن را تکان دهید ممکن است منجر به تخریب شود. این جاذبه دیدنی نمونه ای عینی و مشابه خود ندارد.

از دیگر جاذبه های گردشگری اصفهان و مسجد حکیم

مسجد حیکم، یکی از نفیس ترین مسجد های ایران و از جاذبه های گردشگری اصفهان می باشد. این مسجد چهارایوانی در قرن 11 هجری قمری به دستور شاه عباس دوم و به دست حکیم محمد داود در محل ویرانه های مسجد جامع  دیلمی جورجیرس ساخته شده است.

معمار این بنای تاریخی، محمدعلی بن استاد علی بیک بنّا اصفهانی است. مسجد حکیم به دلیل معماری بی نظیر و کتیبه های بسیار زیبا، مشهور شده است. این کتیبه ها به دست محمدرضا امامی، خوشنویس معروف آن دوران نوشته شد. مسجد حیکم دارای سه محراب است که محراب اصلی دقیقا زیر گنبد مسجد قرار گرفته و با کاشی کاری و کتیبه ها تزئین شده است.

 

آرامگاه صائب تبریزی اما در اصفهان و بخشی از جاذبه های گردشگری اصفهان

آرامگاه صائب که از شاعران برجسته زمان صفوی بوده، در خیابانی به نام صائب و در باغ تکیه واقع شده است. آرامگاه صائب یکی از جاذبه های گردشگری اصفهان می باشد که در ابتدا در دست یک تاجر عمده فروش بوده که آن را از اداره اوقاف اجاره کرده است. اما با پیگیری دوستداران میراث فرهنگی این آرامگاه ثبت میراث فرهنگی شده و اکنون  بازدید و ورود به آن برای عموم آزاد است.

 

حمام شیخ بهایی، معمار کبیر و فراموش نشدنی جاذبه های گردشگری اصفهان

یکی از دلایل شهرت جهانی جاذبه های گردشگری اصفهان فن آوری هاییست که در آن بکار رفته و حمام شیخ بهایی از حمام های تاریخی دوران صفوی می باشد که دلیل شهرت آن راز گرم شدن آب آن است.

حمام شیخ بهایی که توسط حکیم و دانشمند بزرگ؛ شیخ بهایی ساخته شده، تنها با یک شمع آب آن گرم می شود. و هیچ یک از محققین هنوز نتوانسته اند به طور کامل به راز گرم شدن حمام توسط یک شمع پی ببرند و همچنان این سیستم به صورت یک راز باقی مانده است.

این ساز و کار تا اواسط دوره پهلوی به درستی حمام را گرم میکرده اما متاسفانه محققین طی تحقیقات خود بخشی از تاسیسات را خراب کرده و اکنون این حمام به موزه تبدیل شده است.

 

آتشگاه اصفهان

بر فراز کوهی در غرب اصفهان، آشتگاهی از دوران ساسانیان به جا مانده است. ارتفاع این کوه از سطح دریا 1680 متر است. این بنا از معدود بناهایی است که از دوران پیش از اسلام باقی مانده است. از این آتشگاه در دوران مختلفی استفاده شده است. با استفاده از خشت های بزرگ و ضخیم این بنای کهن تاریخی ساخته شده است.

صنایع دستی و دیگر جاذبه های گردشگری اصفهان

بی شک می توان صنایع دستی اصفهان را جز بهترین های جهان شمرد. هنر، ظرافت و زیبایی کار هنرمندان اصفهانی، قرن ها است که زبانزد خاص و عام است و شهرت جهانی دارد. برخی از این صنایع دستی را به طور خلاصه توضیح می دهیم.

  • قالی بافی: فرش های اصفهان از بهترین فرش های ایران و جهان است و البته قیمت بالایی هم دارند.
  • مینیاتور: مینیاتور نوعی نقاشی است که معمولا به صورت تابلوهای تزئینی وجود دارد.

  • خاتم کاری : قدمت خاتم کاری به دوران صفویه برمی گردد. در این صنعت دستی، اشیاء به وسیله تکه های کوچک مثلثی شکل در طرح های مختلف تزئین می شوند.
  • مس گری: مس گری که یکی از قدمی ترین صنایع دستی ایران می باشد که در واقع هنر ساخت ظروف و اشیاء مسی است.

  • قلم کاری: هنر به تصویر کشیدن نقش و نگار و طرح های مختلف بر روی پارچه را قلم کاری گویند.
  • دیگر صنایع دستی اصفهان عبارتند از: معرق کاری، قلمدان ساز، گره چینی، منبت کاری، سفالگری، قلم زنی، زری و مخمل بافی، فیروزه کوبی، ملیله سازی

جاذبه های گردشگری اصفهان و غذاهای محلی خوش مزه آن

 غذاهای محلی اصفهان بسیار خوشمزه و متنوع هستند. در این بخش قصد داریم شما را با برخی از این غذاهای خوشمزه آشنا کنیم.

  • بریانی؛ معروف ترین غذا در جاذبه های گردشگری اصفهان: کمتر کسی پیدا می شود که آوازه این غذای محلی اصفهان را نشنیده باشد. ظاهری شبیه به همبرگر دارد و ترکیبی از گوشت، جگر، ادویه اصفهانی و... است.
  • حلیم بادمجان: این غذا در سراسر ایران طبخ می شود اما ریشه و اصل این غذا در واقع از اصفهان می آید. و جزوی از تاریخ عذایی و جاذبه های گردشگری اصفهان می باشد. مواد استفاده شده در این غذا عبارتند از: برنج، لوبیا سفید، گوشت، بادمجان، پیاز و نعنا داغ، کشک، نمک و فلفل.
  • اوماج چغندر: یکی از غذاهای قدیمی اصفهان است که برای تهیه آن از چغندر، سرکه، آب، نمک و آرد استفاده می شود.
  • خورش ماست: خورش ماست یکی از معروف ترین غذاهای شهر اصفهان است. برای تهیه این غذا از موادی مثل ماست چکیده، گوشت گردن بدون استخوان، نمک، گلاب، شکر، آب، زعفران،  زردچوبه، خلال بادام و خلال پسته و  زرشک استفاده می شود.
  • دیگر غذاهای معروف و محلی اصفهان عبارتند از: قیمه ریزه نخود چی، یخنی لوبیا، نخودآب، پلو ماش و قمری، کوفته شوید باقالی، یخمه ترش، تاس کباب، کباب زردک اصفهان، به پلو اصفهانی، آش سماق، آش اوماج و ...

کلام آخر

از هر جهتی که بررسی کنیم، اصفهان مقصد گردشگری فوق العاده ایست. شهری غنی از آثار تاریخی و فرهنگی، صنایع دستی و غذاهای محلی عالی. شهری که به حق به عنوان نصف‌ جهان شناخته می شود و به راحتی می تواند هر گردشگر و جهانگردی را به سمت خود جذب کند.

امیدواریم که این مقاله شما را به بازدید از جاذبه های گردشگری اصفهان ترغیب کرده باشد.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر و اجاره آپارتمان مبله در تهران می توانید با شماره های زیر در ارتباط باشید.

02188458894

09127050308

مطالب مرتبط

پیام در واتساپ
تماس با ما